eset.png

Aan welke risico's wordt u blootgesteld ?

Hackers en schrijvers van malware maken misbruik van de zwakke punten in het besturingssysteem van uw computer, uw applicaties, internetbrowsers en mediaplayers om inbreuk te maken op uw digitale privacy. De technieken worden steeds geavanceerder en dit maakt een continue beveiliging tegen kwaadaardige bedreigingen die via het internet worden verspreid, lastig.

Bedreigingen via e-mail

Schrijvers van malware hanteren een aantal technieken waarmee zij uw vertrouwen proberen te winnen. Een veelvoorkomende aanpak is het gebruik van spam. Onder spam vallen ongevraagde advertenties en hoaxes die overtuigend op u kunnen overkomen, zodat u nietsvermoedend malware downloadt waardoor uw computers en netwerken worden geïnfecteerd. Mensen die spam maken kunnen gemakkelijk aan e-mailadressen komen en hoe langer u uw e-mailadres gebruikt, des te groter is de kans dat u in een spam-enginedatabase komt.

Gerichte bedreigingen, via e-mail of andere manieren, gaan vaak over gevoelige persoonlijke informatie. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen, zoals niet klikken op onbekende hyperlinks in een e-mail, kan het risico van infecteren en verspreiden van malware al aanzienlijk worden beperkt. Andere tips ter preventie:

  • Publiceer, indien mogelijk, uw e-mailadres niet op internet.
  • Geef uw e-mailadres alleen aan vertrouwde personen.
  • Reageer niet op spamberichten die al in uw inbox terecht zijn gekomen.
  • Wees voorzichtig bij het invullen van internetformulieren en wees vooral op uw hoede bij aanvinkopties als "Ja, ik wil informatie ontvangen over… in mijn inbox".

Social engineering en phishing

Een social engineering hacker is iemand die probeert om u informatie te ontfutselen waardoor hij of zij toegang krijgt tot uw computer of uw computermiddelen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een website die "er uitziet" als een echte financiële instelling en waarin er wordt gevraagd naar persoonlijke bankgegevens. Wees ook op uw hoede voor hyperlinks die er authentiek uitzien en die u naar websites leiden die volzitten met malware.

“Phishing” is een vorm van social engineering die met nep-e-mailberichten gebruikers ertoe wil overhalen om creditcardgegevens, bankgegevens en andere persoonlijke gegevens te verstrekken. Criminelen sturen dan e-mails die van een betrouwbare bron afkomstig lijken te zijn, maar u in feite naar een valse website leiden die een exacte kopie is van de echte site en waar u wordt gevraagd om uw inloggegevens van uw rekening in te voeren.

  • Wantrouw alle e-mails van onbekendeafzenders — gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing voor het scannen van alle e-mailbijlagen voordat u deze opent of downloadt.
  • Bespreek geen belangrijke persoonlijke informatie via ongevraagde e-mails of telefoongesprekken zonder te checken of de persoon met wie van u doen hebt inderdaad degene is die hij/zij voorgeeft te zijn.
  • Wees er alert op dat erkende financiële instellingen u nooit om gevoelige informatie per e-mail zouden vragen.

Up-to-date met patches

  • Als u Microsoft® Windows™ gebruikt, meld u dan aan voor de Microsoft Windows Update Service. Ga naar Start, open het Configuratiescherm en selecteer Systeem en beveiliging. Klik op het tabblad "Automatische updates" tab en zorg ervoor at Automatische updates is ingeschakeld.
  • Als u Mac® OS X gebruikt, gaat u naar het Apple-menu en kiest u Systeemvoorkeuren en vervolgens Software Update. In het venster Software Update (onder Systeemvoorkeuren) kunt u automatisch controleren op updates inplannen. Standaard wordt hier wekelijks op gecontroleerd. In Mac OS X v10.5 en hogere versies kunt u Software Update instellen op belangrijke updates automatisch downloaden.
  • Het is belangrijk dat u internetbrowser ook volledig is bijgewerkt, aangezien langs deze weg meeste malware wordt verspreid en de meeste hackeraanvallen worden gepleegd. Internet Explorer wordt geüpdatet via Microsoft automatische updates. Andere browserleveranciers zullen u over het algemeen laten weten als er nieuwere patchversie beschikbaar is. We adviseren u uitdrukkelijk om voor al u andere software-applicaties te checken op patches en updates.

Gerichte bedreigingen

Dit soort bedreigingen die al dan niet per e-mail wordt aangeleverd, werkt vaak met gevoelige persoonlijke informatie. Met een combinatie van waakzaamheid en technologie kan dit worden gestopt. Door op een veiligere manier om te gaan met e-mail en niet op onbekende hyperlinks te klikken, kan het verspreiden van malware al in belangrijke mate worden tegengegaan.

Bron: Eset Nederland

MartAnn adviseert o.a. Eset nod 32 antivirus software, al vanaf € 12,10  hier te koop.